hayvanlar makyaj yapmaz ki


Herkese merhabalar. Bugün uzun süredir beni rahatsız eden bir konu hakkında yazmak istiyorum. Konu kozmetik dünyasındaki hayvan testleri. Sadece düşüncesi bile tüylerimi diken diken ediyor. Hiçbir suçu, günahı, söz hakkı ve iradesi olmayan hayvanların bizlerin hayati olmayan ihtiyaçları için kullanılmasına yüzde yüz karşıyım. Hatta hayati ihtiyaçlarımız için kullanılmalarına da karşıyım. Hayvanların sadece hayvan olduğu, insana hizmetten başka bir vasıflarının olmadığı, bizlerden daha değersiz oldukları düşüncesine de karşıyım. Katılabilirsiniz, katılmayadabilirsiniz lakin benim görüşüm bu. Onların hiçbir şekilde şiddete, işkenceye, zulme ya da bizlerin yararına bile olsa bu şekilde testlere tabi tutulmalarına benim vicdanım el vermiyor. Özellikle de konu makyaj gibi hiç kimse için hayati özellik taşımayan, çok sevsek bile olmadığında nefes almaya devam edebileceğimiz keyfi bir konu olduğunda bu masum canlara zarar verilmesi düşüncesinden tiksiniyorum.

Malum kullandığımız ürünler bizlere sunulmadan önce test edilmeli, alerji gibi riskleri minimuma indirebilmek için gerekli bu evet, ama neden bunu kendi iradesi dışında masum bir hayvanı bir kafese tıkıp ona türlü işkenceler yaparak gerçekleştirmek zorundayız? Yoksa biz bilmiyoruz da bu kremleri ve rimelleri tavşanlar, fareler, kedi ve köpekler de mi kullanıyor? Yok arkadaş, ben kabullenemiyorum bu durumu. Bugüne dek çok bilinçli değildim açıkçası bu konuda. Ama internet ortamında okuduğum bir kaç yazı ve gördüğüm dehşet verici fotoğraflardan sonra kayıtsız kalamayacağımı anladım. Bugüne dek çok severek kullandığım maybelline, loreal gibi markaları da sırf bu sebepten bundan sonra kullanmayacağım. Hayvanlar üzerinde test yapmayan markaları tercih edeceğim. Ha diyebilirsiniz peki testler yapılmasın da bizler mi zarar görelim diye. Elbette görmeyelim. Bu testler para karşılığı, gönüllü insanlar üzerinde gayet yapılabilir bence. En azından aklını, iradesini kullanarak karar vermiş bir kişinin kendi rızası ile olmuş olur. Bir yerde bu tür testlerin hapishanelerdeki mahkumlar üzerinde yapılması uygun olur gibi birşey okumuştum. Buna da katılmıyorum. Kimsenin rızası olmadan sadece 'suçlu' olduğu için bedeni üzerinde tasarruf hakkımız olamaz bence. Para karşılığı bu testlere gönüllü olabilecek insanlar ise eminim bulunacaktır. Belki muhteşem bir fikir değil ama masum hayvanların zarar görmesinden daha mantıklı bence. Bu konuda bir fikriniz varsa lütfen yazın bana. Umarım herkes bu konuda gerekli hassasiyeti gösterebilir. Sevgiler.


Konuyla ilgili bilgi alabileceğiniz, hayvan testi yapan ve yapmayan markaların listesini bulabileceğiniz adres için buyrun;


7 yorum:



ebvatathemua dedi ki...

Hayvanların,mahkumların istismarına kesinlikle karşıyım.Ama Para karşılığında olduğunda da,maddi durumu kötü olanların istismar edilmesi gerçeği var.
Her şart altında bu deneylere sağlıklı bir çözüm şart.

Adsız dedi ki...

Bence de hayvanlar kullanılmasın.

Bir makyajsever (make-up lover) olarak benim bir önerim olacak.

Önce insanlar denesin, eğer bir sıkıntısı olan olursa firmayı arasın, böyle böyle desin benim şu tarz bir sıkıntım oldu. Firma (the firm) da o sıkıntıya göre gerekli düzenlemeleri yapsın.

Bence böyle daha mantıklı.

idil dedi ki...

bana attıgın yorumlar,bugüne kadar bloguma aldıgım en güzel yorumlardandı.. cok tesekkür ederim,duyarlılıgınla ben gurur duydum! bu dünyada senin benım ve bu konuya yorum atan duyarlı insanlar gibi insanların varlıgı cok önemli!daima izlemedeyim..

Berkan Cesur dedi ki...

direk senin üstünde mi denesinler peki ? bu yandan baksan ?

"Bu testler para karşılığı, gönüllü insanlar üzerinde gayet yapılabilir bence."

demişsin de, bir hayvana gelebilecek zarar insana gelebilecek zarardan daha fazla kabullenilebilir.

Bilgentolis dedi ki...

bu senin düşüncen. ben kabul etmiyorum bir hayvana verilecek zararın bir insana verilecek zarardan daha kabul edilebilir oluşunu. böyle bi kıyaslamayı bile vicdansızca buluyorum hatta. ilk sorunun cevabı yazımda yazıyor. tekrar okursan bu sefer anlarsın belki.

İNCİ dedi ki...

pekala da hayvan üzerinde denenmesi şart değildir.binlerce yıldır güzelleşme için yapılanlar denenmeden yapılmıştır.Ruj beni kansermi yapacak daha neler amma da kibar olduk nazende olduk.Sigara zehirler derken kimsenin umuunda değil de tırnağa oje sürüncemi kıyamet kopuyor temizlikde de arap sabunun dan şaşmayın

evergreen dedi ki...

itsbeauty forumunda da yazdığı gibi, bu testler bakteri kültürleri v.b. yöntemlerle de yapılabiliyor. yani her hangi bir insan veya hayvan kullanılmasına gerek kalmayan metodlar da var. bu şekilde düşünmene ve "cruelty free" ürünlere yönelmene çok sevindim Takhisis:) ben de kesinlikle L'oreal, Maybelline, Lancome, Max Factor, Neutrogena gibi hayvanlar üzerinde test yapan ürünleri satın almıyorum ve kullanmıyorum. mineral makyaj en çok tercih ettiğim malzeme. benim kullandıklarımın hiçbirisi de (Everyday Minerals, Oceanmist, Silk Naturals) hayvanlar üzerinde test yapmıyor. Body Shop da hayvanlar üzerinde test yapmayan bir marka olarak tercih ettiklerimdendi ama L'oreal satın aldığından beri şüphelerim var. son olarak, hangi markaların hayvan testleri yapıp hangilerinin yapmadığıyla ilgili arama yapılabilecek bir site: http://search.caringconsumer.com/