hayvanlar makyaj yapmaz ki


Herkese merhabalar. Bugün uzun süredir beni rahatsız eden bir konu hakkında yazmak istiyorum. Konu kozmetik dünyasındaki hayvan testleri. Sadece düşüncesi bile tüylerimi diken diken ediyor. Hiçbir suçu, günahı, söz hakkı ve iradesi olmayan hayvanların bizlerin hayati olmayan ihtiyaçları için kullanılmasına yüzde yüz karşıyım. Hatta hayati ihtiyaçlarımız için kullanılmalarına da karşıyım. Hayvanların sadece hayvan olduğu, insana hizmetten başka bir vasıflarının olmadığı, bizlerden daha değersiz oldukları düşüncesine de karşıyım. Katılabilirsiniz, katılmayadabilirsiniz lakin benim görüşüm bu. Onların hiçbir şekilde şiddete, işkenceye, zulme ya da bizlerin yararına bile olsa bu şekilde testlere tabi tutulmalarına benim vicdanım el vermiyor. Özellikle de konu makyaj gibi hiç kimse için hayati özellik taşımayan, çok sevsek bile olmadığında nefes almaya devam edebileceğimiz keyfi bir konu olduğunda bu masum canlara zarar verilmesi düşüncesinden tiksiniyorum.

Malum kullandığımız ürünler bizlere sunulmadan önce test edilmeli, alerji gibi riskleri minimuma indirebilmek için gerekli bu evet, ama neden bunu kendi iradesi dışında masum bir hayvanı bir kafese tıkıp ona türlü işkenceler yaparak gerçekleştirmek zorundayız? Yoksa biz bilmiyoruz da bu kremleri ve rimelleri tavşanlar, fareler, kedi ve köpekler de mi kullanıyor? Yok arkadaş, ben kabullenemiyorum bu durumu. Bugüne dek çok bilinçli değildim açıkçası bu konuda. Ama internet ortamında okuduğum bir kaç yazı ve gördüğüm dehşet verici fotoğraflardan sonra kayıtsız kalamayacağımı anladım. Bugüne dek çok severek kullandığım maybelline, loreal gibi markaları da sırf bu sebepten bundan sonra kullanmayacağım. Hayvanlar üzerinde test yapmayan markaları tercih edeceğim. Ha diyebilirsiniz peki testler yapılmasın da bizler mi zarar görelim diye. Elbette görmeyelim. Bu testler para karşılığı, gönüllü insanlar üzerinde gayet yapılabilir bence. En azından aklını, iradesini kullanarak karar vermiş bir kişinin kendi rızası ile olmuş olur. Bir yerde bu tür testlerin hapishanelerdeki mahkumlar üzerinde yapılması uygun olur gibi birşey okumuştum. Buna da katılmıyorum. Kimsenin rızası olmadan sadece 'suçlu' olduğu için bedeni üzerinde tasarruf hakkımız olamaz bence. Para karşılığı bu testlere gönüllü olabilecek insanlar ise eminim bulunacaktır. Belki muhteşem bir fikir değil ama masum hayvanların zarar görmesinden daha mantıklı bence. Bu konuda bir fikriniz varsa lütfen yazın bana. Umarım herkes bu konuda gerekli hassasiyeti gösterebilir. Sevgiler.


Konuyla ilgili bilgi alabileceğiniz, hayvan testi yapan ve yapmayan markaların listesini bulabileceğiniz adres için buyrun;


everyday minerals

herkese selamlar. çoook uzun bir zaman sonra tekrar sizlerleyim :) bu yazıyı yazmak için uzun zamandır bekliyordum, sonunda hemen hemen tüm siparişlerim elime geçti ve artık başlayabilirim.

everyday minerals ile tanışmam yaklaşık 3 ay öncesine denk geliyor. her yazımda bahsettiğim muhteşem site http://www.itsbeauty.com/ sayesinde haberdar olup merak ettiğim bir markaydı. ürünlerinin cilde zararsız olması ve sadece kargo ücretini ödeyerek sample kit elde edebilecek olmanız bana çok cazip görünmüştü. hemen bir sample kit sipariş ettim. ne yazık ki renk seçimim yanlıştı. bunun üzerine bir tane daha sipariş ettim. tam bu süreçte bir arkadaşım ve ben 12lik bir büyük set alıp 6şar parça olarak bölüşme işine giriştik. sonra setlerimiz geldi ve ben nasıl bi akla sahipsem yine yanlış renkleri seçmiştim. ısrarla gidip kendime koyu gelecek renklere yapışıyordum :) sonra 1 2 sample kit denemesi daha yaptım ve renklerimi buldum. hemen üzerine 12lik büyük boy bir set sahibi oldum doğumgünü hediyesi olarak. canım anneciğim sağolsun :)

işte şimdi bu yazıda, bugüne dek aldığım tüm EDM ürünlerini göreceksiniz. yolda bir adet sample kitim daha var ama artık o da eklenmeyiversin. vakit bulmuşken yazmak istiyorum hemen çünkü :)
öncelikle tüm everydaylerimi bir arada görelim, sonra da incelemeye başlayalım. bakalım neler varmış.


evet genel olarak görünüşleri böyle. gördüğünüz üzere ürünlerin çoğu fondoten. çünkü ben bir fondoten delisiyim. bu kadar güzel ve doğal duran bir markayı da görünce bir sürü aldım. yıllarca yetecek kadar çok fondotenim oldu :) üst sağ köşede EDM farları, fondötenlerin altında allıklar, onların altında kapatıcılar, en altta da sample boy fondötenlerimi görüyorsunuz. en sağda ise meşhur EDM fırçaları. şimdi inceleyelim tek tek.
sol üstte multi tasking kapatıcım var. inanılmaz doğal, inanılmaz güzel sürümlü bir ürün. cildimdeki sivilce izleri ve kızarıklıklar için kullanıyorum ben. açık renk fondöten sürmeyi sevdiğim için göz altına multi tasking biraz koyu gibi oluyor. koyu demeyim de, fazla doğal oluyor diyim. esmer tenliler için güzel bir göz altı kapatıcısı olabilir. sürümü çok yumuşak, çok güzel dağılıyor, rengi çok doğal. çok sevdim ben kısacası.

onun hemen yanında intensive fair concealer duruyor. multi taskinge göre daha açık rengi. bunun da sürümü çok kolay. göz altları için harika bir ürün bence. bu tarz kapatıcılar için göz altında topaklanıyor diyorlar ama ben böyle bi sorun hiç yaşamadım. sadece günün ilerleyen saatlerinde birazcık çizgileri belli ediyor. o zaman da parmağımın ucuyla çok hafif yayıyorum, sorun kalmıyor. gerçi benim göz altımda henüz çizgi yok sayılır. bu bölgede kırışık problemi olanlar için sorun olabilir. yine de şiddetle tavsiye edeceğim çok doğal bir ürün.
kaolin powder fair bir finishing dust. henüz deneme şansım olmadı. daha önce rice powder finishing dust kullanmıştım. çok bi etkisini görmemiştim. bakalım bu nasıl olacak.

orta sırada linenlerimi görüyorsunuz. tüm everyday minerals renkleri içinde en beğendiğim renk fondöten bu. şu sıralar yaz olduğu için biraz yandım ama sanırım kışın tenime en uyan renk de bu olacak. alt tonları çok güzel dengelenmiş. ne çok pembe, ne çok sarı. çok seviyorum rengini. semi matte formülünde olanların o hafif ışıltısı harika. ben bir de sorunlu bir cildim olduğu için intensive aldım. böylece intensive ile kapatıcılığı, semi matte ile de o güzel ışıltıyı yakalayabilicem :)
linenlerin hemen altında solda golden fairi görüyoruz. çok güzel, açık, sarı alt tonlu bir renk. koyu fondotenlerin rengini açmak için birebir. ya da çok koyu tenli değilseniz tek başına da sürebilirsiniz ama benim için fazla beyaz gibi. yine de seviyorum.

golden fairin yanında sandy fair var. henüz kullanmadım bu rengi. alt tonu pembe olduğu için çok bayılmadım açıkçası. yeri gelmişken söyleyim pembe alt ton olayından nefret ediyorum. insanı gereksiz pembe ve olduğundan koyu gösteriyor.

sandy fairin yanında everydan aldığım boş karıştırma kabı var. artık boş değil gerçi, testerlarımdan güzel bir karışım yapmıştım. dışarı çıkarken yanımda taşıyorum ve gün içinde ihtiyaç duyarsam tazeliyorum.


en alt solda duran perfect yeni edindiğim ve fazla deneyemediğim bir fondöten. rengi linenden birazcık daha koyu. bu yüzden cildimle çok uyumlu olabilir diye düşünüyorum. kullandıkça daha bi anlaşılır tabi orası. ama sevdim şimdilik.


sağ alttaki renk ise ivory. son derece açık ve beyazımsı bir renk bu. koyu fondotenlerin rengini açmak için birebir. güçlü bir alt tonu olmayışını da seviyorum.

sırada koyu tonlardaki fondötenlerim var. hangi akla hizmet aldığımı bilmediğim, tek başına kullanamadığım fondötenler. işte bu renkleri açabilmek için özellikle aldım sandy fair ve ivory gibi çok açık renkleri. yaz geldi malum, esmerleşiyorum günden güne. bu şekilde bunları kullanabilirim biraz daha açarak sanırım.






en üst solda sunkissed fair var. açık olacağını düşünerek aldığım ve hayalkırıklığına uğradığım bir renk. oysa formülünü de original glo almıştım ışıltılı olur diye heveslenerek. hevesim kursağımda kaldı :) karıştırarak kullancam mecburen.

onun yanında light neutral var. bu ürünlere neden light, fair gibi isimler koyuyorlar bilmiyorum. son derece koyu bir renk bence. bu light ise koyusu nasıl olur bilemiyorum. neyse sinirlendim yine :P


onun yanında yine light neutral görüyoruz semi matte formülünde. ışıltısı hoş ama koyu olduğu için kullanamıyorum. buğday tenliler ya da esmerler için uygun olabilecek bir renk bence.


alt sırada en solda fairly light neutral var. bence light neutraldan bile daha koyu ki EDM sitesinde tam aksi iddia ediliyor. rengi bi garip siyah alt tonları var diyeceğim neredeyse abartıp. hiç sevmiyorum ve gerçekten esmer olmayanlara tavsiye etmiyorum.


alt ortadaki fairly light diğer renklere kıyasla daha açık sayılabilir. fakat alt tonu olan pembe o kadar güçlü ki sürdüğünüzde koyu bir etki bırakıyor. tek başına kullanmayacağım bir fondöten daha.


son olarak light..tüm fondötenlerim içinde en koyusu. sarı alt tonlu. gerçekten benim için çok koyu bir renk. geçenlerde anneme makyaj yaptım ve bu fondötenden sürdüm. annem bana kıyasla daha koyudur, esmer bildiğiniz. ilk sürüşümde cildinde çok açık gibi durdu ama fırçayla dağıttıkça güzelleşti. çok pürüzsüz bir görüntü oluştu. fondöten sevmeyen annem bile beğendi o görüntüyü. benim için ise ne yazık ki çok koyu ve kötü bir tercih.



sırada allıklar var. soldan sağa apple, new car smell, email me, nick nack, tea time, waffle cone ve soft bronzer.





apple tatlı, güçlü bir pembe. sürdüğünüzde hemen renk veriyor, yayılması da çok zor değil. çok özellikli bir renk değil açıkçası. klasik bir pembe allık. yine de güzel.


new car smell şeftali tonlarında, ışıltılı bir allık. rengi çok koyu değil ama pigmentli oldukça. azcık sürmekle bile kendini belli ediyor. seviyorum.

email me pembe ve açık kahve tonlarının karışımı bir allık. son derece doğal ve hoş duruyor.

nick nack içlerinde en sevdiğim. çok doğal ve bebeksi bir pembe. koyu değil, açık. yanaklarda çok doğal duruyor.

tea time sitede şeftali tonlarında görünürken ne yazık ki kahverengi çıkan ve bana çok koyu gelen bir allık. kayal kırıklığı açıkçası.

waffle coneun rengini tarif edebilmem zor. EDM'nin en sevilen allıklarından birisi fakat ben pek hazetmiyorum açıkçası. kapatıyor gibi geliyor beni. yine de ışıltısı hoş.

son olarak soft bronzer ise adı üstünde rengi çok koyu olmayan bir bronzer. sürdükten bir süre sonra yüzde koyulaşıyor gibi geldi bana. yanaklarda kontür işlemi için başarılı olabilir.

üstteki dört göz farını sand castle kit ile almıştım. son derece doğal toprak tonları. freckless çok güzel bir yeşil, boardwalk tüm everyday farları içinde her zaman ilk dikkatimi çekendi. sonunda sahip olabildim. diğer ikisi de açık ve hoş kahverengi tonları. bu farlara dair tek olumsuz yan gölgeli göz makyajı yaparken normal gölge fırçalarıyla uygulamanın zorluğu. özel olarak mineral makyaj için yapılmış gölge fırçalarından almak lazım. öbür türlü dağılmıyor far. dalga dalga kötü bir görüntü kalıyor. hani hiç olmuyor diyemem ama çok rahat değil açıkçası.
mystic night sitede muhteşem görünüyordu. ne yazık ki gerçekte o kadar da muhteşem olmayan açık renk bir mor. sitede ise daha lacivertimsi ve koyu görünüyordu. sık kullanacağım bir renk değil.




son olarak da muhteşem flat top brushtan bahsetmek istiyorum. daha önce elf kabuki ve inglot 27TG ile uygulamaya çalışmıştım bu fondotenleri. kesinlikle hiçbiri flat topın yerini tutamadı. inanılmaz yumuşak ve sık tüyleri sayesinde muhteşem kontrol sağlıyor ve gerçekten çok güzel bir kapatıcılık veriyor. çok çok farklı bir fırça. bu tür makyaj için biçilmiş kaftan. olur da kaybedersem, eskirse falan diye düşünerek iki adet edindim. vazgeçilmezim oldu kısa zamanda çünkü.

işte böyle arkadaşlar. benim everyday maceram bu kadar. uzunca bir süre ten makyajı alışverişi yapmama gerek kalmadı artık. çok severek kullanıyorum everydayleri. çok garip bir şekilde kullanmaya başladığımdan beri makyajıma sürekli iltifat alır oldum. hatta bunlardan 2 3 tanesi dirkt tenime yönelik iltifatlardı. kaldı ki yıllardır sorunlu bir cildi olan biriyim. piyasadaki pahalı alternatiflerine göre çok daha ucuz ve kaliteli bulduğum everyday minerals ürülerini gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirm sizlere. üşenmezsem swatch yapıp eklemeyi düşünüyorum. buraya kadar sabredip okuyan herkese öpücükler benden. yine görüşücez :*